Valgte dans fremfor krig

Vi skal nå bli kjent med en mann som kommer fra Syria, og denne gangen tar vi et avbrekk fra den orientalske dansen – selv om mannen det dreier seg om kommer fra Midtøsten. Det danses så klart også annen type dans i denne regionen, selv om det er orientalske folkedanser som har lange tradisjoner. Jeg velger å ta med denne historien, fordi den er ganske så spesiell og unik. Syria og til dels Libanon er ofte i media, men ikke på grunn av dans – men krig og konflikter. Denne mannen valgte en annen vei enn med våpen i hånd, og det er historien hans vi nå skal bli kjent med. Han hadde status som flyktning, men er i dag en habil ballettdanser – med ansettelse i Nasjonalballetten i Nederland.

Statsløs flyktning

Ahmed Joudeh vokste opp i Syria, nærmere bestemt i den palestinske flyktningeleiren Yarmouk i Damaskus. Han ville nok ikke trodd at han senere i livet, skulle bli en danser som lever av det han elsker mest av alt på denne jord. Det at han hele livet har følt at er født til å danse, er noe som har hjulpet han til dit han er i dag. Midt i det vanskelige og håpløse livet i flyktningeleiren, var det dansen og hans drømmer om fremtiden som gav an håp og styrke.

Protest mot IS

Svært mange andre i hans hjemland Syria, bruker tid og krefter på å sloss. Joudeh følte at han heller vil bevare historien og kulturen, fra hjemlandet sitt. Dette følte han var riktig å gjøre gjennom dansen, som betyr alt for han. Som han sier det selv, så er dette med dansen og hans ønske om å representere landet sitt «Hans prosjekt» Han sier faktisk at dansen er hans middel som en politisk protest med IS, noe som i seg selv er ganske unikt og fantastisk.

Motarbeidet av sin egen far og IS

Det gamle romerske teatret i Palmyra, var tidligere åsted for mange massehenrettelser. Joudeh valgte dansen i protest mot IS sine handlinger, å valgte å la seg filme mens han danser i teatret. Ikke lenge etter hans protest, ble teatret ødelagt av IS. Moren til Joudeh visste om hans dansing, men dette ble holdt hemmelig for hans far. Men etter hvert fikk han vite det, og det ble både slag og spark fra far som syntes at dette ikke passet seg. Som 17-åring ble han regelrett kastet ut fra hjemmet, og moren og faren skilte seg også. Som vi forstår var det ikke bare lett å være Joudeh, men han gav aldri opp sin store drøm.

So You Think You Can Dance

So You Think You Can Dance

I 2014 var Joudeh deltaker i dette TV-programmet, som også finnes i en arabisk versjon. Han kom helt til semifinalen, men grunnet manglende nasjonalitet var det ikke mulig for han å vinne. Men det åpnet seg mange muligheter for unggutten, og han startet med å undervise fattige barn i dans. Han jobbet også med koreografier på dansefestivaler, som ble arrangert i Damaskus.

Fra Syria til Nederland

Det ble laget en nederlandsk dokumentarfilm, og Joudeh og hans liv. Når han ble vist dansende foran ruinene av teateret i Palmyra, dette så Ted Brandsen som er kunstnerisk leder ved den nederlandske nasjonalballetten. Det var da ting begynte å skje. Brandsen bestemte seg for å få Joudeh fra Syria til Nederland, så han startet et fond for å få dette til. I dag er Amsterdam hjemmet til unggutten, som altså ble tilbudt jobb ved den nederlandske nasjonalballetten.

Relatert innlegg