Orienten – Tyrkia’s geografi og dyr

Vi har skrevet en del om orientalsk folkedans, og en del forskjellige stilarter har blitt presentert i korte trekk. Det å kjenne til bakgrunnen og opphavet til dans og musikk rundt i verden, synes jeg er viktig for på den måten kan vi lære oss mye om historie, kultur og levekår for land, regioner og faktisk kanskje for de aktuelle verdensdelene. Det at landene som ligger i Orienten har mye spennende historie, ser man lett når man begynner å lese seg opp og bli kjent med den. I denne artikkelen skal vi ta for oss noen deler av historien, og det er meget mulig det blir mer historie i senere artikler. Jeg tenker at det beste er å ta for seg land for land, og rett og slett jobbe oss gjennom regionen på en ryddig og grei måte – og vårt første stopp på reisen blir faktisk Tyrkia. På denne første reisen til Tyrkia, vil jeg ha mest fokus på geografi, dyreliv og vegetasjon.

Tyrkia sin geografi

Tyrkia er et så stort og spennende land, så det hadde ikke vært noe problem å sikkert skrive 10 artikler ene og alene om dette historierike landet. Men jeg velger uansett å starte med Tyrkia sin geografi, som faktisk er både variert og vakker. Det er mye fjell i dette landet, og de to største fjelltoppene finner man i grenseområdet mot Armenia og Iran. Toppene er Store-Ararat og med sine 5165 meter over havet, er dette Tyrkia sitt høyeste punkt. Lille-Ararat er 3925 meter over havet, og er med dette landets nest høyeste punkt.

Vegetasjon og dyr

Tyrkia har med sin varierte geografi og store områder, et rikt mangfold av vegetasjon og dyr – da inkludert krypdyr som trives godt i denne delen av verden med til tider meget varmt klima. I landets sørlige, vestlige og nordvestlige områder, finner vi det som kalles for middelhavsvegetasjon. I høyereliggende områder av landet, er det mye løvskog som preger landskapet – slik som eik, bøk, laurbær og platan. Men det finnes også barskog i Tyrkia, hvor svartfuru og orientgran er det mest dominerende.

Steppelandskap

Steppelandskap

Om man reiser til Anatolia sine indre deler, så finner man et flott steppelandskap – som naturlig nok ikke har veldig mye vegetasjon. Som dere sikkert allerede forstår, så er Tyrkia som jeg allerede har nevnt et veldig variert og spennende land. Cirka 20 prosent av planteartene man finner i Tyrkia, finnes faktisk ikke andre steder på kloden vår – dette i seg selv gjør jo Tyrkia til et spennende land for de som liker å studere planter og blomster.

Pattedyr og krypdyr

I fjellskogene i Tyrkia finner vi mange spennende dyrearter, slik som brunbjørn, villgeit, villsvin, ulv og rev. Men det er ikke bare på bakken man finner et rikholdig dyreliv, for Tyrkia har godt over 400 fuglearter – og trekket av rovfugler og storkefugler over Bosporos-stredet er viden kjent. Det finnes også et rikt mangfold innen arter av skilpadder, slanger og øgler. Dette var starten på å bli bedre kjent med den orientalske dansen sin vugge, nemlig det spennende landet Tyrkia.

Relatert innlegg