Orientalsk dans Norge rundt

Jeg har tidligere skrevet litt om Al Farah, den orientalske danseforeningen som holder til i Oslo-området.

Vi skal nå gjøre et sveip over Norges land, for det er jo ikke bare i hovedstadsområdet at folk er opptatt av denne danseformen. Jeg har satt meg som målsetting, å finne ut nøyaktig hvor mange foreninger og klubber/dansestudioer – som har tilbud innenfor ulike sjangere og stilarter når det gjelder orientalsk dans. Vi starter vår norgesturné i Trondheim, så får vi etter hvert se hvor vi havner når ferden avsluttes. Ta på dere danseskoene og bli med på en spennende reise.

Zagroutha

Hvert år arrangerer Zagroutha Orientalsk aften i Trondheim, og ikke helt overraskende så er det mye glitter – eller som arrangøren selv sier; det er høy glitterfaktor. Dette er jo typisk for det orientalske, nemlig de flotte draktene som brukes med mye glitter og til tider en del bar hud.Arrangementet i Trondheim, har vært arrangert hele 19 ganger tidligere – og det er et riktig så populært innslag i byen. Det som er verdt å merke seg, er at dette er et rusfritt arrangement. Men det ser ikke ut til at det legger noen demper på populariteten, snarere tvert imot.

Zagroutha

Verdensstjernen Serena Ramzy

Sist år fikk trønderne besøk av selveste Serena Ramzy, som var invitert som hovedgjest til årets show som Zagroutha arrangerer. Hun er kjent for sin dyktighet når det kommer til tolkning av musikk, og innehar en eksepsjonell teknikk når det kommer til selve dansingen.

Norges første magedanserinne

På 1950-tallet så reiste Anna Ingebrigtsen, rundt i Midtøsten og opptrådte med Bluebelle Girls. Hun gikk under klengenavnet «Egg-Anna» Hun blir sett på som den første magedanserinnen, som vi hadde i Norge på denne tiden.

USA på 1960-tallet

Det er ikke noen tvil om at Anna Ingebrigtsen var en stordanser, hun hadde en strålende karriere i USA utover på 1960-tallet. Det at hun faktisk har opptrådt for selveste Sjahen av Iran, viser at vi har med et kjent navn og en talentfull danser å gjøre. Nå har «Egg-Anna» blitt en eldre dame, og hun feiret faktisk sin 70-årsdag for noen år tilbake – og i den forbindelse ble det laget en portrettfilm om hennes karriere som danser.

Norge på langs

I min miniserie om orientalsk dans i Norge, kommer vi til å besøke alle landsdeler. Vi skal også innom orientalske tradisjoner, som ikke nødvendigvis er knyttet direkte til dans og musikk. Det orientalske kjøkken skal vi også stifte litt bekjentskap med, siden det er en viktig del av den orientalske kulturen og tradisjonen. Som jeg tidligere har vært litt inne på, er det ikke uvanlig at man kan bli underholdt med orientalsk dans og musikk – på orientalske spisesteder i inn- og utland.

Følg med videre

Frem til neste artikkel blir postet, kommer jeg til å bruke enda mer tid på å oppsøke miljøer som er typisk for det orientalske – vi skal også innom en del miljøer i hovedstaden som kanskje har mer å by på enn det som er allment kjent.

Relatert innlegg