Orientalsk dans i Norge

Jeg har tidligere skrevet en del om den Orientalske dansetradisjonen, men foreløpig kun fra de områder hvor den har sitt opphav. Jeg tenkte vi skulle se litt hva som finnes av tilbud her hjemme i Norge, og hvilke sjangere og stilarter som danses utenfor Midtøsten og deler av Nord-Afrika.

Det at det finnes minoriteter i Norge fra disse områdene, er noe vi også skal se på. Er det slik at de har tatt med seg sine dansetradisjoner, nordover til oss i de nordlige områder? Det er mye vi skal innom etter hvert, men la oss i alle fall starte med å se hva som finnes generelt innen dette tema.

Al Farah

Dette er navnet på en orientalsk danseforening, som ble stiftet i hovedstaden i 1996 – så de har med andre ord godt over 20 års erfaring allerede.Al Farah er en ideell organisasjon, hvor det å spre forståelse og kunnskap om denne spennende danseformen – er deres oppgave nummer én. Men de arbeider også med orientalsk kultur og musikk, så her han man alle muligheter til å søke kunnskap og erfaring fra Orienten. De sier selv at de skal være et forum, for personer med orientalsk dans som interessefelt og eventuelt hobby.Som de skriver i sine vedtekter, så defineres denne dansen som dans fra Tyrkia, Midtøsten og Nord-Afrika. Men dette er jo kjent for de som har fulgt mine artikler, hvor vi har sett litt på historien til danseformen.

Aktiviteter

Aktiviteter

Foreningen utgir medlemsblad, som naturlig nok inneholder stoff som omhandler orientalsk dans, kultur og historie. I medlemsbladet finner man også informasjon om foreningens aktiviteter som kurs, og begivenheter som medlemmene har nytte av å vite om.Al Farah har også egne internettsider, som jevnlig blir oppdatert. Dette er en enkel og rasjonell måte, å oppdatere både nye og gamle medlemmer på.Det arrangeres også rene dansekurs, med tilbud til både nybegynnere og viderekommende. Uansett hvilket nivå man starter på, har alle kursene til Al Farah godt kvalifiserte danseinstruktører. Det er forskjellige kurs, som dekker de forskjellige stilartene innenfor orientalsk dans.

Danseforestillinger

En del av medlemmene ønsker å være med på danseforestillinger, og dette er noe foreningen jevnlig arrangerer. For mange er det en motivasjon, fra de starter på nybegynnerkursene – nemlig det å kunne være med på danseforestillinger når man har fått et visst nivå.Jeg kjenner at jeg faktisk kunne tenke meg å prøve ut et nybegynnerkurs, for det er ikke bare damer som er medlemmer. Som jeg har vært inne på tidligere, så er orientalsk dans så mye mer enn bare den godt kjente magedansen som er forbeholdt damene.

Men det er like mye den orientalske musikken, tradisjoner og historie – som jeg kunne tenke meg å lære mer om. Jeg tror ok Al Farah er foreningen for de som kjenner det slik som meg, og det er jo et sted man kan treffe nye venner også. Det å ha en felles interesse og hobby, er jo spennende i seg selv.

Kanskje vi treffes på et nybegynnerkurs snart?

Relatert innlegg