Orientalsk dans – For enhver smak

Hvor langt vi har kommet i rekken av orientalske danser, er jeg faktisk usikker på. Dette kommer kort og godt av at jeg ikke har anelse om, hvor mange orientalske danser som finnes totalt. De mest kjente er jo lett tilgjengelig, med masse informasjon på internett. Men jeg tror faktisk at det også er mange lokale danser, som det kanskje er liten eller ingen informasjon om. Men uansett så er det mye mer å skrive om, denne gangen er det nok en mulighet for at vi også ser litt utenfor Egypt sine landegrenser.

Haabi

Navnet på denne dansen er naturlig nok arabisk, og betyr «folkelig» Dansen danses til den kjente Shaabi musikken, som er en form for popmusikk for arbeiderklassen i Egypt.

Dansen har mange av de samme bevegelsene, som man finner i de fleste andre orientalske danser. Forskjellen ligger i at denne dansen, er langt mer vulgær og på sett og vis mer rå – enn det man ellers ser i denne dansestilen. Det er ikke elegansen som preger denne dansen, snarere tvert imot.

Dansen som reflekterer bokselgerne

Manboati er en av de mer moderne dansene, innen de orientalske dansene. I havner som Suez, Ismailia og Port Said, er det vanlig at selgerne ror ut til de store båtene – i håp om å få solgt varene sine. Det at de har lagd en dans som skal reflektere denne yrkesgruppen, er jo spennende i seg selv.

Den danses med kjappe bevegelser, og ofte med spiseskjeer som de bruker som rytmeinstrumenter. Denne dansen er det man kan kalle spesiell, og så absolutt verdt å få med seg.

Solodans for kvinner

Denne dansen er opprinnelig fra begynnelsen av 1900-tallet, og navnet er Baladi som betyr «Fra landet, eller folkelig»

Det var urbaniseringen av Egypt på den tiden, som gjorde at Baladi er inspirert av tradisjonell folkemusikk – og vestlig inspirert musikk. Det er noen som kaller Baladi for Egypts blues, fordi musikken som hører med til dansen er ganske følelsesladd. Dansestilen er innadvendt, jordnær og til dels tung.

Beduin-danser

Beduiner er jo noe som Egypt er kjent for, men det at de har egne danser – var ukjent for meg. Det er nok slik som jeg sa innledningsvis, at det finnes en rekke lokale danser – som ikke er godt dokumentert.

Felles for alle beduindanser, er at de gjennomføres med stampende steg og klapping.

Tyrkia og Libanon

Neste rundreise i Midtøsten går til disse to landene, jeg gleder meg til dette – og da kanskje spesielt Libanon. Dette fordi jeg kjenner landet, fra min tid som soldat i det krigsherjede landet.

Hva har krig og uroligheter gjort med folkedansen i dette området, og hvordan danses det i disse landene – i forhold til for eksempel Egypt som vi nå kjenner ganske godt.

Mens dere venter på min neste artikkel, så er det bare å finne frem danseskoene. Husk det finnes en rekke kurs innen orientalsk dans, flere steder i Norge. Det ligger mye nyttige informasjon om dette på nettet, og jeg kan love det er mye spennende der ute.

Relatert innlegg