Mer om egyptiske folkedanser

De av dere som har fulgt med på mine artikler, vet at jeg startet min skriving om magedansen. Videre har jeg jobbet meg gjennom en del andre orientalske danser, og med mye vekt på Egypt. Vi skal ikke helt gi slipp på dette flotte landet riktig enda, for det er slik at Egypt har et hav av danser å skilte med. Vi skal huske at Egypt er et svært gammelt land, og dette er nok noe av årsaken til at de har et så stort omfang av tradisjonelle – orientalske folkedanser. Men på litt sikt skal vi nok bevege oss vekk fra Nilen og Egypt, og oppsøke andre deler av Midtøsten og Orienten i hele sin lengde og bredde.

Fellahin

Når jeg leser om denne dansen, ja da føler jeg nesten at jeg befinner meg i det gamle Egypt – sammen med noen bønder et sted langs Nilsen bredder. Dansen er nemlig inspirert av bøndene som levde ved Nildeltaet, navnet på dansen betyr enkelt og greit; arbeider eller bonde.

Når Mahmoud Reda skulle utvikle danser for scenebruk, var denne dansen en av stilene som ble valgt. Den viser deler av en bondes liv, og danses gjerne med krukker og vann kurver. Den brukes også som bryllupsdans og ved frierier. En riktig så spennende dans, med mye historie i seg.

Raks el shamadan

Igjen skal vi tilbake i den egyptiske historien, nærmer bestemt til begynnelsen av forrige århundre – og byen er Kairo. Det var her dansen Raks el shamadan ble til, og den skulle dansen med kandelaber på hodet. Slik er det den dag i dag, for egypterne liker å holde tradisjoner i hevd.

Den var opprinnelig ment for bruk i bryllupsseremonier, noe som fortsatt er tradisjonen knyttet til denne dansen.

På begynnelsen av 1900-tallet, skulle danserne lede bruden gjennom Kairo sine mørke gater – og helt til de var fremme ved hennes nye hjem. Men til og med i Egypt, så forandrer noe seg med tiden. I dag danses dansen på en annen måte, det skjer ved at brudeparet ledes til en mottakelse – hvor selve dansen settes i gang for både brudepar og gjester.

Ferdighetsdans

Med tiden har også denne dansen, blitt det man kaller for en ferdighetsdans. Da danses den av rutinerte dansere, hvor akrobatiske øvelser er en del av innholdet. Men i tillegg til akrobatikk, skal de også balansere en kandelaber som er full av tente lys. Man kan vel selv tenke seg, hvor krevende dette må være.

Meleya Leff/Eskanderani

Både Kairo og Alexandria, har det man kaller for en flørtende dans. Det som er typisk for denne dansen, er at damene fremhever enkelte kroppsdeler med sorte sjal. Den kan ikke klassifiseres som en folkedans, men jeg tar den med allikevel. Også dette er en dans som er inspirert av folklore og utviklet for teaterscenen.

I denne dansen er det fiskernes hverdag som er tema, og man kan tydelig se elementer i dansen – som viser arbeidet med å sette ut fiskegarn.

Følg med videre, vi skal danse oss videre ganske så snart!

Relatert innlegg