Lett blanding om Orientalsk dans

Jeg har tidligere skrevet en del om denne dansetradisjonen, og med hovedvekt på magedansen som er den mest kjente delen av Orientalsk dans – i alle fall for oss her i Vesten.

Men vi skal fortsette å bli enda bedre kjent, både med kulturen og tradisjoner knyttet til Orientalsk dans. Vi skal også se litt mer på opphavet til den, for den finnes nemlig forskjellige teorier hvor den opprinnelig stammer fra. Senere skal vi bli mer kjent med dansemiljøer i Norge, hvor det orientalske står i sentrum. I denne artikkelen, kommer det til å bli litt lett blanding, men alt skal så klart handle om det orientalske.

Egypt eller India

Det viser seg at man faktisk ikke er helt enige om, hvor dansen opprinnelig kommer fra. En teori som jeg har hørt som faktisk var ny for meg, er at den opprinnelig stammer fra India – og at det var sigøynere som tok den med seg videre.Men Egypt er nok den mest sikre kilden, hva angår dansens hjemland. Dette skrev jeg en del om tidligere, når det gjelder magedansen. Denne er med sikkerhet fra Egypt og Kairo på 1920-tallet, men Orientalsk dans er jo så mye mer enn magedans.

En av verdens eldste kulturdanser

Det er heller ikke noen tvil om at Orientalsk dans, er en av verdens eldste dansetradisjoner. Den brukes i alt fra brylluper til fruktbarhetsritualer og andre arrangement.

Integrert i kulturen

Det er vanlig at mor lærer bort danseformen til sin datter, vi snakker da om arabiske land – som har Orientalsk dans som en viktig del av kulturen sin. Ved festlige anledninger, så danses den også av både menn og barn også. Det er ikke uvanlig, at man danser den på diskotek og omskjærelsesfester også.

Mange stilarter og variasjoner

Vi skal ikke komme inn på alle stilarter og variasjoner, til det er det rett og slett for mange. Men noen kan vi ta en rask sveip innom, og grunnbevegelsene i de ulike artene er ofte ganske så like.

Mange stilarter og variasjoner

Klassisk arabisk

Det er en del som skiller ut denne som en egen stilart, dette fordi den er mer elegant og verdig – enn det man finner igjen i kabaretdans som magedansen absolutt er.Klassisk arabisk danses til klassisk arabisk musikk, ofte med vidt skjørt og en tettsittende kjole.

Variasjon fra land til land og landsby til landsby

Jeg skrev tidligere om stokkedansen Tahtib eller Saidi, dette er en folkedans som danses i Egypt. I Saudi-Arabia har de en dans som heter Khaligi, og de finnes også en rekke folkedanser i Tunis.Jeg tenkte å fortsette å ta for meg så mange som mulig av dem, men ikke alle er like godt dokumentert og derfor ikke lett å beskrive eller fortelle historien bak.

Hva dansen uttrykker

Dansen er en hyllest til livet, og uttrykk for mange av livets sider som glede, sorg, romantikk og stolthet. Det at den skal avspeile musikken, er kanskje en selvfølge – det er med andre ord en klar forbindelse og et klart budskap i dem begge deler.

Relatert innlegg