Historien om Orientalsk dans

Jeg må bare innrømme det med en gang, at jeg synes det er et flott syn med magedanserinner. I tillegg til det rent estetisk flotte, er det jo ganske så imponerende rent fysisk – hva disse kvinnene klarer å fremføre. Jeg har ikke opplevd denne type dans veldig mange ganger, men jeg kan huske en ferietur til Egypt hvor vi ble vartet opp med magedanserinner – inne på en restaurant under middagen. Det er ofte ganske fagre kvinner som brukes, men magemuskulaturen er uansett på plass. La oss bli bedre kjent med denne eksotiske dansen, for oss nordmenn er det jo eksotisk – men for mennesker fra Orienten, er det faktisk en del av folkedansen deres.

Opprinnelse fra Østen

Det er nok riktig å si at Orientalsk dans, har sin opprinnelse fra Østen. Dansen har spredd seg rundt til store deler av verden, men det er opphavet og originalen vi nå skal se nærmere på.På arabisk heter dansen for «Raqs Sharqi» Direkte oversatt betyr dette «Dans fra Østen» Det at Orientalsk dans i Vesten ofte bare kalles magedans, er ikke helt riktig. For Orientalsk dans er ganske mye mer, enn den velkjente magedansen.

Tyrkia, Midtøsten og Nord-Afrika

Det er i disse områdene vi finner opphavet og røttene til den Orientalske dansen, og i tillegg til at den har spredd seg voldsomt – har den også utviklet seg i forskjellige retninger. Dette skal vi se nærmere på, og vi skal bruke god tid for det er et stort tema eller emne vi nå begir oss ut på.

Folkedans og scenedans

La oss starte med å lage et hovedskille, mellom dans som de fleste kan utføre – og oppvisningsdans som utføres av godt trente profesjonelle dansere. I tillegg til dette skillet, finnes det mange varianter i begge grupper. Vi snakker da om lokale varianter og forskjellige stilarter. Det er jo scenedansen de fleste av oss har opplevd, gjerne på ferie til de aktuelle områdene hvor Orientalsk dans har sitt opphav og fotfeste. Scenedanser blir også ofte omtalt som kunstdanser, for det er ikke noen tvil om at dette også er kunst.

Oriental – Kabaretstilen

Oriental – Kabaretstilen

Det er her vi finner den velkjente og til dels sensuelle, magedansen som faktisk inneholder mer enn kun bruk av magemuskler. Grunnbevegelsene i magedansen, er faktisk hentet fra den Orientalske folkedansen. Men det er innslag av ballett også, dette kan man jo tydelig se når magedansen fremføres slik den skal. Dette krever enormt mye av den som danser, ja vi snakker her om både musikkforståelse, teknisk dyktighet og formidlingsevne.

I løpet av et dansestykke, kommer det ofte mange innslag av ulike folkedanser som danseren også må beherske. Så det holder altså ikke med gode magemuskler alene, dette er kunst på høyt nivå folkens.

Vestlig inspirert

Det er et faktum at magedansen dukket opp på Kairo sine nattklubber, og vi skal da tilbake til 1920-tallet. Inspirasjonen til dansen, kom faktisk fra Vesten sine kabaretscener – og ikke minst nattklubber.

Vi skal se mer på denne spennende historien ganske så snart, Orientalsk dans er nok mer spennende enn det jeg selv var klar over.

Relatert innlegg