Elsker du dans – prøv orientalsk dans

Liker du å danse har du sikkert testet ut de fleste mulighetene. Swing, tango, rave, ballett og hiphop er velkjente former for dans. Dans er med i den kreative utfoldelsen, noe som ikke har en bestemt fasit. Det er bare å flyte med til rytmene og riste løs. Profesjonell dans har likevel mange regler for takt, bevegelser og ynde. Dansing kan være en rituell seremoni der to par danser som en del av akten, mens andre danser kan være individuelle og helt lukkede. Men dans bygger gjerne også på lange kulturelle tradisjoner, som sier noe om folkene, levesettet og kulturen i et område.

I Norge kjenner vi en rekke typer folkedans, slik som gammaldans og pols. De bygger på kjente rytmer og takter, gjerne også ujevne halvtakter. I tradisjonelle kostymer framfører man runddans i forskjellige slag. Men man trenger ikke nøye seg med de norske tradisjonsdansene, for det bugner jo av andre former for dans også. Kanskje blitt litt lei av å svinge deg til springleik eller cha-cha-cha? Hørt om orientalsk dans? Orientalske rytmer er mer eksotisk og spennende for mange. Den er en viktig del av østlig kultur og hverdagsliv, men kan like gjerne brukes her langt oppe i det kalde nord. Hiv deg med i dansen da vel.

Orientalsk dans og musikk

Raqs Sharqi

Raqs Sharqi er det arabiske navnet på orientalsk dans, og som vi i Norge har oversatt til magedans. Magen har en stor rolle i orientalsk dans, men den innebærer så mye mer. I de store byene arrangeres det ofte store festivaler i den orientalske ånden, og de samler tusenvis av dansere årlig. Orientalsk dans er like mangfoldig som alle andre typer for dans, men den kan deles inn i noen forskjellige stilarter. Artene varierer fra område til område, men man kan godt si at det noen land som utmerker seg mer enn andre, slik som Egypt, Tyrkia og land i Midtøsten. Damene er pyntet i flotte kjoler av silke og glitter, mens mennene er stivt pyntet med tradisjonelle kostymer. Disse er ofte inspirert av indisk kultur og dans.

Med magen som sentrum for dansen, finner man harmonien og balansen med armene og fotføringen. Den er forførende og mystisk i sin framtoning, og støttes av instrumenter som trommer, fløyte og sitar. Mange bruker dansen som en form for restitusjon og befrielse fra den travle hverdagen. Andre blir utøvere av en dans som i noen tilfeller også har elementer av ballett i seg. Orientalsk dans er med på å utvide horisontene mot øst, et urgammelt rike og visdom.

Orientalsk dans har lang tradisjon, og har spredt seg for alle vinder rundt om i verden. Mange liker å putte inn elementer av den orientalske dansen i sine former, og kanskje det er nettopp det som er med på å åpne øynene til folk for all den utrolige kulturen som fins verden over. Ikke bare fra Europa eller Amerika, for verden er så mye mer enn swing og paso-double. Finn din egen rytme med orientalsk dans!

Relatert innlegg