Darbuka og magedans

En viktig del av den orientalske tradisjonen er rytmeinstrumenter og musikk – trommer spesielt. Trommer er essensielt innenfor magedans, og her ser vi en sammenheng. Darbuka er en type håndtromme som er laget i keramikk eller messing, og instrumentet er en type membrafon; membrafon kan beskrives som et instrument med en spent overflate som gir fra seg vibrerende lyder eller svingninger når du anslår den – dette kan både være for eksempel perkusjonsinstrumenter, blåseinstrumenter eller strengeinstrumenter. Instrumentet passer bra i et samspill med magedans. I et slikt samspill er det trommen som bestemmer rytmen og mønsteret, det er derfor viktig å sette seg inn i magedansteknikken og dansestilen på forhånd, slik at det er lettere for magedanserne å innrette seg etter musikken.

Orientalsk musikk

Innenfor magedans er musikken som blir brukt hovedsakelig tradisjonell orientalsk musikk eller østlig pop-musikk. Det kan være egyptisk musikk, musikk fra nord-øst Afrika, Midtøsten, hinduistisk- eller buddhistisk musikk. Orientalsk musikk kan være meditativt, avslappende og bra for sjelen. Det er ikke noe fasitsvar på hvordan man spiller denne musikken, og man kan også finne religiøse tendenser, ritualer eller former for å bringe frem en bestemt følelse. Musikken er gjerne estetisk og blir sett på som kunst. Det finnes gjerne spesielle rytmer eller mønster, tonalt eller rytmisk, som et grunnlag for improvisasjon. Magedansmusikken er gjerne folkemusikk tilhørende en bestemt kultur, musikken kan altså variere ut ifra ulike kulturer. Instrumentene som er mest brukt til magedans, er en Darbuka tromme, ney fløyte, harmonium eller keyboard, og kanun – et strengeinstrument.

Darbuka

Den ikoniske Darbuka trommen har sitt opphav fra Midtøsten og har vært brukt i mer enn 100 år. Darbuka kommer fra det arabiske ordet «daraba» som betyr «å slå». Opphavslandene for trommen er gjerne Egypt, Tyrkia og Armenia. På 18.- og 19.-tallet fant man også eksempel på at kvinner spilte på trommer for et kvinnelig publikum, en tradisjon fra Islam, der musikken også hadde en spirituell betydning. I større musikergrupper benyttet man minst 2 Darbuka trommer eller større versjoner som «Sumbati» og «Dohola». Darbuka trommen ble en del av populærmusikken, da den ble introdusert for vestlig musikk, i midtre del av det 20. århundre. Hector Berlioz var en fransk komponist, og den første som benyttet Darbuka trommen i en vestlig komposisjon; «Les Troyen».

Spirituell magedans

Magedans er for mange ikke bare dans, men en spirituell opplevelse. Det kan ta tankene bort fra stress og dagligdagse problemer og bringe deg inn i en verden fylt av glede og fantasi. Det kan være spesielle rytmemønster som skal fremkalle noe meditativt – magedansen kan også ha som mål å komme i kontakt med det naturelle. I en religiøs sammenheng, kan man utføre magedans med et velsignelsesrituale, der danseren forteller en historie og velsigner naturens elementer; jord, vind, vann og ild, og sender publikum gode ønsker. I magedans bruker man gjerne pene klær og sminke for å se fin ut, gjerne for å fremheve det feminine og hedre kvinnens kropp – magedans blir også brukt som en slags trening for kvinner, der man trener hofter, rumpe og bekkenmuskulatur, som en forberedelse til graviditet og fødsel. Darbuka og magedans har altså flere ting til felles innenfor den orientalske kulturen.

Relatert innlegg