Andre tradisjonelle folkedanser

Du har sikkert allerede lest mye om orientalsk dans på denne siden, og av og til kan det være greit å ta en titt på andre folkedanser fra rundt i verden for å få litt variasjon. Det er nemlig ikke bare orientalsk dans som har lange røtter og strekker seg lagt tilbake i tid. I dette innlegget skal jeg presentere noen andre tradisjonelle folkedanser som du helt sikkert kommer til å like.

Polka

Polka ser ut til å være den eldste dansen fra Sverige. Denne musikalske formen har sine røtter i Sverige på det syttende århundre. Polka er en kjent pardans som består av to deler: prosesjonen, der par går den ene bak den andre mot klokken, og den vendende delen. Fiolin er det instrumentet som er mest utbredt i skandinavisk folkemusikk, det er også mange typer fløyter (inkludert harmoniske fløyter, nikelharpa og klarinett. I dag kan vi legge til det diatoniske trekkspillet.

Polka er en ganske vanskelig dans du må lære deg å mestre før du virkelig kan nyte den. Jeg kommer ikke til å gå gjennom hvordan man danser polka i dette innlegget, men dersom du ønsker å lære denne danser finnes det mange gode instruksjoner på nettet.

Skotsk vals

Skotsk vals

Skotsk vals er en skotsk folkedans som kommer fra den klassiske valsen. Den minner kanskje litt om valsen du er vant til, men den har noen unike særtrekk. Under kommer trinnene i den skotske valsen, prøv å se om du kan oppdage forskjellene mellom den skotske versjonen og klassisk vals:

Startposisjon: Danserne er i valsens posisjon.

Syklusen av trinnene til dansen er med 16 mål. Rytmen er den samme som valsen.

Dansen består av 4 deler:

  • Del 1 – Flytt tre trinn til venstre for mannen (til høyre for damene)
  • Del 2 – Flytt to trinn til høyre for mannen (venstre for damen). Flytt to skritt tilbake for mannen (fremover for damen).
  • Del 3 – Flytt to skritt fremover for mannen (tilbake til damen)
  • Del 4 – Fortsett med klassisk vals i 4 trinn.

Som du kan se er det noen forskjeller på skotsk vals og den klassiske valsen, og kanskje kan det være interessant å også lære seg den tradisjonelle skotske versjonen?

Diverse folkedanser

Nå når vi har sett på polka og skotsk vals i dybden kan det være fint å nevne folkedansene til enkelte andre land også slik at vi i hvert fall er klar over at de eksisterer. I Portugal har de en nydelig tradisjonell folkedans kjent som alled asranchos folcloricos. Folkedansen i Sveits er kanskje en av mine favoritter. Den sveitsiske dansen inkluderer gitar, fiolin og en morsom dans i sirkel. På Island har de en folkedans hvor folk danser i rekker, den er kjent som víkivaki. Folkedansen i Frankrike er basert på teater, musikal, dans, arkitektonisk. Fransk folkedans er virkelig nydelig å se på.

Konklusjon

Det er mange ulike folkedanser fra land i hele verden, det er veldig interessant å se nærmere på disse. Jeg håper at jeg vekket interessen din ved å nevne noen av disse folkedansene og håper du vil fortsette å lære mer om noen av de.

Relatert innlegg