Leie magedanser – noe å tenke på

Leie magedanser – noe å tenke på

Magedans er noe som er populært og som mange driver på med. Det er jo unektelig noe eksotisk og flott over denne kunstformen, og det ofte at man støter på magedans under forskjellige arrangementer. Har du lyst til å leie en magedanser til ditt arrangement?

Før man gjør dette så kan det være lurt å tenke seg litt om, og med dét mener vi at man skal ta noen forholdsregler og tenke litt gjennom saker og ting. I denne artikkelen gir vi deg en lite innblikk i hva som er smart å vurdere, og det er derfor bare å lese videre!

Hva kan du forvente av magedanserens show?

Et show fra en magedanser varer normalt sett ett sted mellom 15-30 minutter, men dette vil være avhengig av hva showet ditt/arrangementet krever. Hun vil komme inn til et dramatisk stykke musikk og være innpakket i et slør, skinnende vinger eller en kappe som flyter bak henne. Det første nummeret er å vise sine evner som fremfører og rett og slett underholde det – så bare len deg tilbake og nyt!

Leie magedanser
Lei en magedanser til arrangementet ditt!

Etter dette vil danseren vanligvis bevege seg inn i et mer tradisjonelt nummer, og dette kan være en populær klassiker fra Midtøsten eller et Baladi-nummer. Det kan også skje at hun vil vise sine evne ved å bruke en gjenstand, og dette kan være et sverd, en stokk, et slør eller noe lignende. Hvis danseren drar frem et sverd eller holder på med flammer må du motstå trangen til å sprette opp og komme for nært ettersom du kan skade deg. Hvis du virkelig liker et spesielt nummer eller en gjenstand som du har sett tidligere har du naturligvis muligheten til å komme med en forespørsel om dette.

Lytt til en morsom og sprek låt i det neste nummeret ettersom danseren her vil oppmuntre publikum til å delta. Kanskje gir hun publikum noen fingersymbaler? Kanskje forsøker hun aktivt å få folk til å komme opp og danse? På dette punktet trenger du ikke invitasjon for å komme opp og riste litt på hoftene eller gi danseren litt penger. Vanligvis vil danseren forsøke å få gjestene opp og noen ganger kan man til og med oppleve å få en improvisert danseleksjon hvis gjestene ikke er kjent med dansing til musikk fra Midtøsten.

På et eller annet punkt i showet vil danseren sannsynligvis danse til trommemusikk. Gjestene vil kanskje fortsette å danse sammen med henne eller de kan ønske å sette seg ned og nyte showet til magedanseren.

Musikken vil som sagt være fra Midtøsten, og da sannsynligvis fra Egypt Tyrkia eller Libanon – og muligens Hellas, Iran eller Nord Afrika – med mindre du med viten og vilje har leid en moderne ‘fusion’-magedanserinne. I sistnevnte tilfelle kan det i bunn og grunn være en hvilken som helst musikk. Du kan også spørre om danseren vil fremføre til et spesielt stykke musikk som du har valgt, som for eksempel fra India eller noe annet som du liker, men da er det viktig at du kommer med dine ønsker god tid i forveien slik at hun kan forberede seg.

Magedanser publikum
Det er vanlig at publikum får prøve seg litt!

På slutten av showet vil danseren ofte fremføre en liten finale slik at hun kan vinke farvel til publikum. Har man en DJ så vil denne ofte mikse musikken til danseren inn i sin egen slik at alle forblir på dansegulvet. Hver fremføring er unik men dette er en slags rutine som du kan forvente å se.

Hvis du ønsker at danseren skal underholde lenger enn det som er vanlig har du muligheten til å be om et ekstrashow. Hun vil da trenge en liten pause for å friske opp sminke og kanskje bytte kostyme. Husk på at ekstranummer vil gjøre regningen litt høyere.

Kontaktperson

Å ha en fast kontaktperson som assisterer danseren er smart. Gi danseren telefonnummeret til kontaktpersonen i fall hun går seg vill eller trenger veiledning for å komme seg til showet. Når hun kommer frem kan kontaktpersonen vise henne hvor hun kan skifte og sette fara seg sagene – og forsikre om at hun får betalingen. Kontaktpersonen er også kjekk å ha for å få i gang musikken til riktig tid. Kontaktpersonen kan også være behjelpelig med å assistere danseren med gjenstander som skal brukes og for å plukke opp tips etter at showet er ferdig. Det er vanligvis best at kontaktpersonen ikke er gjest eller æresgjest på showet.

Kostymer

Har du konservative personer på gjestelisten som kanskje ville foretrukket et mer dekkende kostyme? Er det en spesiell farge eller stil som matchet temaet på arrangementet? La danseren få vite dette på forhånd slik at hun får muligheten til å kle seg passende til ditt arrangement.

Danseområde og garderobe

Er det et rent og tørt område som danseren din kan opptre på og som er tømt for unødvendige hindringer? Finnes det et trygt, privat og sikkert sted hvor danseren kan skifte, friske seg opp og sette fra seg tingene sine? Er det drikkevann tilgjengelig. Hvis det ikke er du som eier stedet, som for eksempel en restaurant eller et kontor, har du fått klarering til å ha en danser der? Bruk litt tid til å vurdere magedanserens behov.

Utstyr/gjenstander

Magedanser sverd
Gjenstander brukes ofte i forestillingen!

Hvis danseren skal bruke gjenstander eller utstyr under showet er det veldig bra om du finner noen som kan hjelpe henne med dette – som for eksempel en kontaktperson som vi nevnte lenger opp. Normalt sett er dette noe så enkelt som å legge frem utstyret på en plass hvor hun kan plukke det opp, og dette bør være i nærheten av danseområdet, samt å legge dem på plass når hun er ferdig.

Lyd og musikk

Er det et adekvat lydsystem tilgjengelig som danseren kan bruke? Trengs det kassetter eller CDer? Er det en eldre spiller eller virker brente CDer på den? Er systemet kompatibelt med en iPod eller lignende? Må danseren ha med seg eget anlegg? Er det et band som spiller? Ønsker du at danseren selv skal fikse musikere som spiller for henne? Forsikre deg om at danseren får nok informasjon slik at hun kan forberede seg.

Kjøreanvisning og parkering

Husk å gi danseren den eksakte adressen. Hvis du vet om en enkel måte å komme seg frem til lokasjonen er det fint om du lar danseren få vite dette. Det er som sagt også kjekt med kontaktperson i fall hun roter seg bort eller møter på uforutsette hindringer eller forsinkelser. Hvis det er vanskelig å finne parkeringsplasser er det fint om du lar danseren få vite hvilke valgmuligheter hun har, gateparkering, garasjeanlegg etc., slik at hun kan ta seg tid nok til å ordne dette. Husk også på å si fra om parkeringsutgifter. Hvis du kan fikse en form for parkering i et område hvor det er vanskelig å finne slik er det veldig hjelpsomt.

Tips (penger)

Magedanser tips penger
Det er helt vanlig å tipse en magedanser underveis i showet!

Det er naturligvis helt lovlig å tipse danseren både før, under og etter showet. Dessverre er det ikke alle som forstår etiketten som gjelder for tips, og noen ønsker ikke at dette skal forstyrre showet. Kulturelt passende måter å tipse en danser på inkluderer å gi henne penger, stikke dem respektfull på en plass i kostymet hun selv har valgt (vanligvis i beltet nært hoftene, i hansken eller skulderstroppen), ‘dusje’ pengene over hodet hennes, feste de på den svette pannen eller brette dem til en krans som kan legges rundt nakken. Vanligvis er det et passende sted midt i programmet eller nær slutten hvor dette passer best. Det kan være når låten har en jevn rytme eller når hun forsøker å få publikum til å delta. Hvis penger faller på gulvet er det veldig bra hvis noen plukker opp pengene for henne og tar vare på dem til hun er ferdig.

Tidsplanlegging

Magedansere booker ofte flere show etter hverandre på en kveld og kan derfor måtte dra fra festen raskt for å rekke neste opptreden. Prøv å hold deg så godt til tidsskjemaet som mulig, og hvis du ønsker litt ekstra fra henne bør du la henne få vite dette på forhånd. En kontaktperson som kan hjelpe til med å samle sammen utstyr, samle inn tips, sørge for at hun får betalt og kommer seg ut dørene i tide settes bestandig pris på.

Kontrakt

Selv om en verbal kontrakt/avtale er tilstrekkelig for et lite engasjement så er det ofte kjekt for begge parter å ha en skriftlig kontakt som forteller noe om hva som forventes av forestillingen.

Da har vi gitt deg noen tips om hva du bør tenke på i forbindelse med leie av en magedanser, og hvis du tenker litt gjennom disse momentene vil både du og danseren få en bedre opplevelse og være topp forberedt!